Web Analytics Made Easy - Statcounter

شبث‌بن‌ربعی در دوران حیات خود، پیامبر (ص) را درک کرد ولی از اصحاب ایشان به شمار نمی‌آید. وی به علت نداشتن ایمان قوی، بخش زیادی از حیات خود که از رحلت پیامبر (ص) تا دوران زبیریان را در بر می‌گرفت، به صورت پیوسته بین حق و باطل سرگردان بود.

خبرگزاری شبستان؛ گروه قرآن و معارف؛ شَبَث بن رِبعِی بن حصین تمیمی یربوعی (درگذشت حدود ۷۰ق)، از اشراف کوفه و شخصیت‌های بی‌ثبات تاریخ اسلام.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شبث، از مخالفان عثمان و فرماندهان سپاه امام علی(ع) در جنگ صفین بود. او در مسیر حرکت به سوی نهروان، به خوارج پیوست اما با سخنان امام برگشت و فرماندهی قسمتی از سپاه امام را در جنگ نهروان به دست گرفت. او از کسانی بود که علیه حُجْر بن عَدی شهادت داد.

در واقعه کربلا، از کسانی بود که به امام حسین(ع) نامه نوشت و از آن حضرت خواست تا به کوفه بیاید؛ اما با تسلط ابن زیاد بر کوفه تغییر موضع داد و در پراکنده کردن اهالی کوفه، از اطراف مسلم بن عقیل نقش به سزایی داشت. در روز عاشورا با آنکه فرماندهی نیروهای پیاده سپاه عمر بن سعد را بر عهده داشت؛ اما سعی می‌کرد تا خود را کمتر نشان دهد.

او در قیام مختار و شورش اشراف کوفه به مقابله با مختار پرداخت و در تحریک مصعب بن زبیر و قتل مختار نیز نقش داشت. شبث در حدود ۷۰ق درگذشت. «شبث‌‌بن‌‌ربعی» چهره‌ای که به علت ضعف ایمان و سرگردانی در دو راهی‌‌ها، قدرت تشخیص بین حق و باطل را ندارد. بر اساس منابع رجالی، یعنی منابعی که به زندگی‌نامه‌های اشخاص می‌پردازند؛ شبث‌‌بن‌‌ربعی‌‌بن‌‌حصین‌‌بن‌‌عثیم‌‌بن‌‌ربیعه‌‌بن‌‌زیدبن‌‌ریاح‌‌بن‌‌یربوع‌‌بن‌‌حنظله، از بنی‌‌تمیم با کنیه «أباعبدالقدوس»، شیخ و بزرگ مصر و ساکن کوفه بود.

رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم، اولین دو راهی بود که شبث در آن سرگردان شد و به یکی از پیامبران دروغین به نام سجاح پیوست ولی اندکی بعد توبه کرد و برگشت. بررسی روند زندگانی شبث نشان می‌‌دهد که برگشت وی از ارتداد بعد از رحلت پیامبر (ص) با بصیرت و ایمان نبوده، چرا که در زندگی خود در بزنگاه‌‌ها ایمانش لرزیده و نتوانسته درست، مسیر حق را تشخیص دهد.

بر اساس گزارش‌‌های تاریخی اگرچه شبث در دوران خلیفه دوم در فتوحات حضور داشت ولی از مخالفان سرسخت خلیفه سوم بود و به همراه برخی از دیگر کوفیان، خواهان کناره‌‌گیری او بود. بدون شک در این قضیه تفاوت نگاه‌‌های اقتصادی خلیفه دوم که فردی سخت‌‌گیر در اموال و خلیفه سوم که فردی مصرف در اموال عمومی و بخشش به اقوام و خویشان بود، تأثیرگذار بوده است؛ بنابراین باید در این شرایط انتظار داشت که شبث در امر خلافت در کنار امیرالمؤمنین (ع) قرار گیرد که اتفاقا همین مسأله نیز اتفاق می‌‌افتد.

با آغاز حکومت حضرت علی (ع)، شبث به ایشان پیوست تا جایی که شیخ طوسی، شبث‌‌بن‌‌ربعی را در شمار اصحاب حضرت امیر (ع) آورده است. در جریان جنگ صفین، حضرت، شبث را به همراه تنی چند برای ارشاد نزد معاویه فرستاد که نتیجه‌‌ای حاصل نشد.‌ نقش شبث در جنگ صفین، تنها به نمایندگی از طرف امام (ع) و تلاش در راه روشن‌گری حقایق محدود نشد، بلکه شبث در جنگ صفین سِمت فرماندهی حنظله کوفه‌ را نیز بر عهده داشت.

وقوع حکمیت در صفین یک دو راهی دیگر در زندگی شبث محسوب می‌‌شود، به گونه‌‌ای که او هم با ملاحظه نتیجه حکمیت به امام (ع) معترض شده و از سپاه کناره گرفت و به خوارج پیوست و عنوان فرمانده جنگ (امیر قتال) را گرفت. حضور شبث در میان خوارج کوتاه است و از آن‌‌ها هم کناره می‌‌گیرد و دوباره به سپاه امام (ع) ملحق می‌‌شود. و در جنگ نهروان فرماندهی سمت چپ نیروهای حضرت را بر عهده می‌‌گیرد.

اگرچه نصایح امام (ع) منجر به جدایی شبث از سپاه عمر سعد نشد، ولی شبث در مدت زمان حضور خود در کربلا همه سعی و تلاش خود را انجام داد که با امام و یارانش روبه‌رو نشود.

بعد از شهادت حضرت علی (ع)، شبث به طرف امویان گرایش پیدا می‌‌کند و این خوش‌‌خدمتی خود را با امضای شکواییه‌‌ای که والی کوفه «مغیره‌‌بن‌‌شعبه»، علیه «حجربن‌‌عدی» و دوستان وی تهیه کرده بود به اثبات می‌‌رساند و بر تمرد، سرکشی و عدم اطاعت حجر شهادت می‌‌دهد. شبث‌‌بن‌‌ربعی در دوران امامت امام حسن (ع) نیز چونان فردی سست عنصر در کنار امام قرار داشت. در دوره امامت امام حسین (ع)، شبث نیز از جمله اشراف کوفه بود که به حسین‌‌بن‌‌علی (ع) نامه نوشت ولی با شروع قیام «مسلم‌‌بن‌‌عقیل» در کوفه، بار دیگر تغییر جبهه داده و به حزب اموی پیوست و در روز شهادت مسلم بر فراز بام آمد و بانگ برداشت که «اى مردم کوفه از خدا بترسید و بر فتنه‌‌‌انگیزى شتاب مکنید و هماهنگى و اتحاد این امت را از میان مبرید و سواران شام را به این‌‌جا نکشانید که پیش از این مزه آن را چشیده‌‌‌اید و شوکت ایشان را آزموده‌‌‌اید».

حسین‌‌بن‌‌علی (ع) با هفتاد دو تن از یاران خود در مسیر عراق بود و این حضور به خواست سران و رهبران کوفه از جمله شبث بود. شبث‌‌بن‌‌ربعى که تاکنون در دو راهی‌‌های مختلف قرار گرفته و همیشه راه را اشتباه رفته بود، این‌بار در برابر آزمون سخت‌‌تری قرار گرفت و موضوع کشتن نواده پیامبر (ص) در میان بود. از این رو در پاسخ به «عبیدالله‌‌بن‌‌زیاد» جهت پیوستن به «عمر سعد» در کربلا، تظاهر به بیمارى کرد و ناخوشى را بهانه آورد تا در این جنگ شرکت نکند.

ابن‌‌زیاد کاملا بر نیت شبث واقف بود و از آن‌‌جایی که این حرکت او را ناشی از تمارض می‌‌دانست، شبث را در مسیری تعیین شده قرار داد که اگر مطیع مایى به جنگ دشمن ما برو و شبث چون این سخن را شنید حرکت کرد و در روز عاشورا، فرماندهی سپاه پیادگان عمر سعد را بر عهده گرفت.

امام حسین (ع) در کربلا در دفعات مختلف تلاش کرد تا حقایق را بر مردم روشن کند و چشم‌‌های بسته و قلب‌‌های خفته آن‌‌ها را بیدار کند. امام (ع) در یکی از روشن‌گری‌‌های خود، اشراف کوفه را مورد خطاب قرار داده و فرمودند: «یا شبث‌‌بن‌‌ربعی یا حجار‌‌بن‌‌أبجر، یا قیس‌‌بن‌‌الأشعث یا یزید‌‌بن‌‌الحرث» «آیا شما برای من نوشته ننوشتید و مرا به کوفه دعوت کردید؟ مگر به من ننوشتید که میوه‌ها رسیده و باغستان‌‌ها سرسبز شده و چاه‌‌ها پر آب شده و پیش سپاه آماده خویش مى‌‌‌آیى، بیا». جوابی که از آن‌‌ها شنید این بود که «ما ننوشتیم» امام دوباره فرمودند: «سبحان‌‌الله، چرا، به خدا شما نوشتید».

اگرچه نصایح امام (ع) منجر به جدایی شبث از سپاه عمر سعد نشد، ولی شبث در مدت زمان حضور خود در کربلا همه سعی و تلاش خود را انجام داد که با امام و یارانش روبه‌رو نشود. با پایان یافتن جریان عاشورا و قدرت‌‌گیری «عبدالله‌‌بن‌‌زبیر»، شبث چند صباحی با مختار بیعت کرد و سپس بیعت شکسته و در کنار زبیریان قرار گرفت و به مخالفت با مختار برخواست. شبث‌‌بن‌‌ربعی در آخرین دهه زندگی خود، بار دیگر جبهه خود را تغییر داد؛ با غلبه «حجاج‌‌بن‌‌یوسف» (فرمانروای مروانیان) بر زبیریان در کوفه او به مروانیان پیوست. سرانجام شبث‌‌بن‌‌ربعی که عمری در انتخاب دو راهی‌‌های مختلف، همیشه به هوای نفس جواب داده بود در سال هفتاد یا هشتاد ه.ق در کوفه درگذشت.

محمد مهدی حسینی
مدیر گروه فرهنگ و معارف دانشگاه آزاد ابهر

پایان پیام/49

منبع: شبستان

کلیدواژه: حضور در کربلا شبث بن ربعی کربلا جنگ صفین بر عهده عمر سعد دو راهی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۴۵۹۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سومین سوگواره فرهنگی و مذهبی «نی ناله» فراخوان داد

رئیس سازمان بسیج هنرمندان استان زنجان گفت: سومین سوگواره فرهنگی و مذهبی «نی ناله» در زنجان برگزار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از زنجان، ابراهیم رستمخانی اظهار کرد: سومین سوگواره فرهنگی و مذهبی «نی ناله» در زنجان در دو بخش مذهبی و فرهنگی فراخوان داده است و از هنرمندان دعوت به عمل می‌آید که در این سوگواره شرکت کنند.

وی افزود: ترویج تئاتر دینی و مذهبی، تکریم پیر غلامان، صیانت از نمایش‌های بومی و ملی، تأثیر عاشورا بر فرهنگ اسلامی ایرانی، ترویج روحیه مقاومت، ترویج نهضت قیام حسینی، تأثیر عاشورا بر سایر ملل و ادیان و تکریم حجاب و عفاف عاشورایی از اهداف برگزاری این سوگواره است.

رئیس سازمان بسیج هنرمندان استان زنجان ادامه داد: تئاتر صحنه‌ای، میدانی و تعزیه، نقالی و پرده‌خوانی (کودکان و بزرگسالان) از بخش‌های این جشنواره است و آثار علاقه‌مندان به شرکت در این سوگواره تا پانزدهم خرداد دریافت و تا بیست‌وپنجم خرداد بازبینی خواهد شد.

رستمخانی گفت: آغاز اجراها برای عموم از هفدهم تیر تا سوم مرداد و اجراهای داوری سوگواره نیز هفته سوم محرم خواهد بود.

کد خبر 751377

دیگر خبرها

  • دیدارفرماندار،فرمانده سپاه و گروهای جهادی با امام جمعه کرخه
  • جانشین فرمانده سپاه: عملیات وعده صادق پاسخی به جبهه باطل است
  • کشف بزرگترین مزرعه استخراج ارز دیجیتال در جنوب شهرستان ری
  • بدخواهان همواره از ارتباطات ایران با آژانس ناخرسند هستند
  • سومین سوگواره فرهنگی و مذهبی «نی ناله» فراخوان داد
  • مجموعه سپاه همیشه همراه جامعه کشاورزی استان بوشهر است
  • پیام سپاه لرستان به مناسبت هفته بسیج سازندگی
  • برترین موتورکراس سواران تبریز معرفی شدند
  • جزئیات دستگیری اعضای چند تیم تروریستی توسط اطلاعات سپاه
  • صنعت و دانشگاه دغدغه فرماندهان دفاع مقدس را رفع کردند